BERLIJN - De mislukte bomaanslag op het station van Bonn heeft in Duitsland geleid tot een nieuw debat over cameratoezicht in de openbare ruimte.
Het idee van camera's in de straten ligt erg gevoelig in Duitsland, waar privacywetgeving een stuk strenger is dan in bijvoorbeeld Nederland.Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) pleit inmiddels voor de camera's en het opslaan van de beelden.
Andere partijen hebben furieus gereageerd. Ze noemen het voorstel ''een reflex'' en zijn tegen meer camera's en het bewaren van opnames.
''We hebben effectieve veiligheidsdiensten nodig, geen alomvattende bewaking'', zeggen bijvoorbeeld Die Grünen.
FDP
Ook de liberale coalitiepartner FDP is tegen, net als de sociaaldemocratische SPD. Zij stellen dat op stations en luchthavens sowieso bewaking is. Ze zien liever dat de minister meer doet om veiligheidsdiensten te laten samenwerken.Zij kunnen dan met doelgericht onderzoek aanslagen in een vroeg stadium verhinderen, aldus de politici.
Meer cameratoezicht is omstreden in Duitsland. Veel Duitsers vrezen te veel toezicht door de overheid, onder meer vanwege de herinneringen aan de politiestaten Oost-Duitsland en nazi-Duitsland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten