maandag 17 december 2012

De griekse tragedie

BRON
17.12.12-10.45 u.
‘Ik vraag me af hoeveel de Griekse gemeenschap kan verdragen, voordat de situatie explodeert. In zo’n wanhopige situatie als in Griekenland is de mens een soort roofdier, dat alleen nog zichzelf en zijn overleving ziet. De basisbehoeften dwingen de mens tot irrationaliteit’
gr
Dakloos gezin

gr5
Wachten op eten
  • GRIEKSE BEZUINIGINGEN OP ZORG VEROORZAKEN HIV-VIRUS (2 dec.)
  • GRIEKENLAND IS RIJP VOOR RADICALE VERANDERING, BURGEROORLOG ZIT ERAAN TE KOMEN (10 nov.)
  • GRIEKENLAND: CRISIS HEEFT VOORAL ZIJN WEERSLAG OP KANKERPATIËNTEN (3 nov.)
  • GRIEKENLAND KOMT EIND NOVEMBER IN GROTE PROBLEMEN (5 okt)
George Pieper, Duits psychotherapeut, stelt zich deze vraag. Pieper is gespecialiseerd in post traumatische stress stoornissen, na rampen, geweld, ontvoeringen en grote ongelukken. Hij is een paar dagen in Athene geweest, om cursussen trauma therapie te geven aan psychologen, psychiaters, docters. Hij deed dit gratis, het land is in zware crisis.
In het nieuws horen we over bailouts, mismanagement, troika, terugkopen van schulden en dergelijke. 

Maar wat er werkelijk gebeurt in Griekenland, horen we niet.


Hartverscheurende verhalen

kinderen

Kinderen worden op straat gezet, uit armoede
Pieper spreekt over zwangere vrouwen die van ziekenhuis naar ziekenhuis gingen, om hulp te zoeken bij de bevalling. Ze hadden een ziektekostenverzekering en geen geld, en niemand wilde hen helpen. Mensen die altijd bij de middenklasse behoorden, pakken nu fruit en groenten van de straat, wanneer marktkooplui vertrekken. Hierbij moet opgemerkt worden, dat dit niet alleen in Griekenland gebeurt, maar door heel Europa heen.
De verhalen van de Grieken, zijn hartverscheurend. Zoals die van een oude man die meer dan 40 jaar gewerkt had. Zijn pensioen werd gehalveerd en hij kon zijn hartmedicatie niet langer betalen. Om toch geholpen te worden in het ziekenhuis, moest hij zijn eigen voedsel en lakens meenemen. Er was geen schoonmaakpersoneel meer (ontslagen). De dokters en het verplegend personeel, maakten zelf de toiletten schoon. Ziekenhuizen komen niet alleen medicijnen tekort, maar ook medische hulpmiddelen zoals latex handschoenen en catheters. Het aantal zelfmoorden is in de afgelopen drie jaar verdubbeld. Tweederde van de zelfmoorddoden, is man. Kinderen worden op straat gezet, door hun door armoede gedreven familie.

Collectief drama

gr6
Ziek, dakloos, geen medicijnen/behandeling

gr4
Revolutie

Pieper beschrijft de hopeloze Griekse toestand als een ‘collectief trauma’. De bodem van de Griekse maatschappij is in zicht gekomen. Mensen zijn ongelofelijk zwaar getroffen: inkomsten zijn weggevallen, of enorm gekort. (50%-60%  van totale inkomsten kwijt). Ze zijn woedend op het uiterst corrupte systeem en de kleptomanische overheid, die zoveel schade aan het land hebben aangericht. Ook zijn ze razend op de internationale bailout politici, hun geld is alleen in het voordeel van de grote banken, en niet van de mensen. Het aantal gewelddadige incidenten, en de aanvallen op minderheden groeit. De wil om te overleven is enorm. Volgens Pieper zijn mensen in staat om zelfs de meest moeilijke situaties te overleven. Maar hiervoor hebben ze een functionerende samenleving nodig, met structuren en veiligheidsnetten. En in Griekenland is de samenleving jarenlang uitgehold geweest, om tenslotte tot het punt van instorting te komen.
‘In zo’n dramatische situatie als in Griekenland, wordt de mens een soort roofdier, dat alleen nog zichzelf en zijn overleving ziet. De basisbehoeften dwingen de mens tot irrationaliteit. In het ergste geval transformeert deze irrationaliteit zich in criminaliteit. En wanneer dit het geval is, wordt solidariteit vervangen door egoïsme.’
Pieper vraagt zich aldus af, hoeveel de Griekse samenleving kan verdragen voordat het explodeert. Griekenland staat op de rand van een burgeroorloog. Het lijkt alleen nog een kwestie van tijd te zijn, voordat de collectieve wanhoop uitbarst in geweld over het hele land. Een gevolg van het euro bailout beleid.
www.testosteronepit.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten