woensdag 17 oktober 2012

Voorzitter Europees Parlement wil meer macht naar EU

De eurotop die donderdag en vrijdag plaats vindt zal weinig opleveren, stelt Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement.

Dat zegt de Duitser donderdag in een interview met De Volkskrant.
Europese regeringsleiders moeten op de top unaniem tot besluiten moeten komen, maar volgens Schulz zijn ze het nooit eens.
De gemeenschappelijke belangen van Europa worden volgens Schulz bovendien niet behartigd in de Europese Raad, het instituut waarin de Europese regeringsleiders samenkomen. Regeringsleiders zitten daar vooral voor hun nationale belangen, aldus Schulz in het interview.

Voortmodderen

Volgens Schulz is het de grootste vergissing van de afgelopen jaren dat de regeringsleiders het beleid rondom de eurocrisis bepalen en het Europees Parlement buitenspel staat.
Het probleem kan worden opgelost worden door meer macht aan de EU te geven, aldus de voorzitter van het Europees Parlement. Dat zou wat hem betreft inhouden dat er een Europese regering komt die wordt gekozen door het Europees Parlement.
Zo lang dat niet gebeurt zal Europa blijven voortmodderen, denkt Martin Schulz.

Afbakening

Volgens Schulz kan er veel macht terug naar de nationale overheden, maar moet er wel duidelijkheid komen waar Brussel over gaat. Brussel zou zich moeten beperken tot vier hoofdthema's: internationale handel, de muntunie, migratie en milieu. "Dat zijn de thema's van de 21e eeuw", aldus de Duitser.
Over andere zaken zou Brussel juist minder invloed moeten krijgen. Schulz vraagt zich bijvoorbeeld af waarom er Europese regels zijn voor energieleveranciers, of een gemeenschappelijk Europees tolsysteem.

Federaal Europa

De uitspraken van Martin Schulz sluiten aan bij eerdere uitspraken van andere prominente spelers in Europa.
Zo zei de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, in september dat er een federaal Europa nodig is.
Ook de leider van de liberale groep in het Europees Parlement, de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, is al lange tijd voorstander van dit soort hervormingen.

Top

Op de agenda van de top donderdag en vrijdag in Brussel staan voorstellen voor een versterkte en economische en monetaire unie, van EU-president Herman van Rompuy.  Die wil dat eurolanden contracten aangaan op Europees niveau over hun economisch beleid.  Nederland en Duitsland hebben al aangegeven tegen deze voorstellen te zijn.
Het zal op de top dan ook gaan over de situatie in Griekenland en de mogelijke steunaanvraag van Spanje, al staan deze onderwerpen niet officieel op de agenda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten