Zijn online petities nuttig?
Op zoek naar deze vraag kwam ik via google bij een pagina uit die er het volgende over zegt:De onzin en het gevaar van internet Poll's en Petities
Monday, 30 January 2012 22:33 | Last Updated on Friday, 25 May 2012 07:01 | Written by Peter Lunk | | |Online petities op internet komen de politiek mooi uit, het volk komt niet meer van de bank.
Mensen hebben al snel het gevoel 'dat ze wat gedaan hebben' of hun 'stem tegen' hebben laten horen door een online petitie te tekenen.
Misschien nog een facebook postje of een tweet erover en het gevoel 'echt wat gedaan te hebben' is compleet.
Maar wat voor nut heeft het om op internet een vakje aan te kruisen of je naam en email adres achter te laten op een Poll of petitie die makkelijk verdraaid kan worden door simpele fraude.
Bovendien heeft een lijst van op internet verzamelde 'stemmen' of 'ondertekeningen' geen enkele rechtsgeldige waarde.
Met een uitgeprinte lijst emailadressen met naam wordt je weggehoond.
Alleen een petitie of enquete die op papier getekend is door elk individu dat een actie of protest ondersteunt met naam, toenaam, adres en handtekening met pen op papier heeft enige vorm van waarde als er minstens 40.000 van bij elkaar gebracht kunnen worden.
Met een dergelijk aantal echte handtekeningen kunnen er politieke en juridische stappen gezet worden.
En zelfs dan is het de vraag of er naar geluisterd of gekeken wordt bij het maken van beslissingen in de politiek.
Online Petitie/Poll fraude...
Het is niet moeilijk om een petitie op internet volledig overhoop te gooien...
Een paar simpel en welgeplaatste oproepen om 'voor' danwel 'tegen' te stemmen op een online Poll of om een internet petitie te tekenen, kunnen al snel leiden tot honderden zo niet duizenden stemmen of handtekeningen van personen van over de gehele wereld.
Afhankelijk van welke doelgroep er met zo een actie benaderd wordt kan dat de uitslag van een Poll behoorlijk tot volledig verstoren.
Op een vals spoor gezet door de overheid ?
Leest u even mee:Burgerinitiatief
Een burgerinitiatief is een uitgewerkt voorstel om bijvoorbeeld het milieu, onderwijs of openbaar vervoer te verbeteren of een regel eenvoudiger te maken. Met een burgerinitiatief verzoekt u de Tweede Kamer om uw voorstel te bespreken en er een standpunt over in te nemen. Voor uw initiatief verzamelt u minimaal 40.000 handtekeningen van kiesgerechtigden.
Petitie
U kunt een petitie aanbieden aan een commissie van de Tweede Kamer of aan de Voorzitter van de Tweede Kamer. Dit laatste kan alleen bij een landelijke actie. Als u een petitie wilt aanbieden moet u dat schriftelijk aanvragen. U stuurt een brief waarin u beschrijft wat het doel van de petitie is en wie die organiseert. Op basis van uw brief wordt besloten of de Kamer de petitie zal aannemen.
Om voor behandeling in aanmerking te komen moet een burgerinitiatief .
Een uitgewerkt voorstel bevatten, waarover de Kamer een standpunt kan innemen; een voorstel dat de laatste 2 jaar niet uitdrukkelijk in de Kamer aan de orde is geweest, dat een aangelegenheid van de rijksoverheid betreft, dat niet mag indruisen tegen in ons land diep gewortelde waarden en normen en niet gaat over de Grondwet, de belastingen of de begrotingen.
En vergezeld gaan van tenminste 40.000 handtekeningen van personen van 18 jaar of ouder, met de Nederlandse nationaliteit, met vermelding van naam, adres en geboortedatum.
Informatiebron: Voorwaarden Burgerinitiatieven
--------------------------------------------------------------------------------------
Ik zoek nog even verder en dan komt er een update.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten