dinsdag 2 oktober 2012

E-nummers onder de loep

E-nummers onder de loep


Veel E-nummers hebben een slechte reputatie, maar is dat terecht? Foodwatch duikt voor u in de ondoorzichtige wereld van E-nummers. Daarbij hanteren we het voorzorgsprincipe: is een E-nummer niet bewezen veilig, dan moet de overheid het simpelweg verbieden.

Foodwatch publiceert elke maand een factsheet over een E-nummer, te beginnen met E102 (Tartrazine). Deze synthetische felgele kleurstof zit in honderden voedselproducten, textiel en cosmetica. Het is onder andere te vinden in vanillevla, custardpoeder, cakemeel, vruchten opsap, jam, snoep, mosterd, ijs, gebak, mayonaise, frisdranken, zoetzure producten, chips, soep, vissticks en vruchtenhagel. Maar ook medicijnen als Citrosan en Pantoprazol danken hun gele kleur aan E102.

E102 of tartrazine is omstreden, omdat de kleurstof mogelijk schadelijke effecten heeft op bepaalde groepen consumenten. Bovendien sluit onderzoek niet uit dat het kankerverwekkend zou kunnen zijn. Daarom pleit foodwatch, net als 42 andere Europese consumentenorganisaties20, voor toepassing van het voorzorgprincipe: bij twijfel niet gebruiken ! Foodwatch vindt het onacceptabel dat tartrazine zware, schadelijke metalen kan bevatten zonder dat consumenten dit weten. Bovendien zijn alternatieven voorhanden. E102 zou dan ook, net als in Noorwegen en (op vrijwillige basis) in Groot-Brittannië, verboden moeten worden in Europa.



Lees verder en doe mee aan de E-mail actie :
http://foodwatch.nl/onze_campagnes/e_nummers/index_nl.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten